Rosenvænget Spejdergruppe

Jubilæumsåret er i gang – 100 år!

17. januar 2021 · Nyheder · Skrevet af rosenvaenget

Rosenvænget Spejdergruppe hos KFUM-Spejderne kan fejre 100 års jubilæum – gruppen har eksisteret i et helt århundrede til september og er en af de få ældste spejdergrupper i Danmark!

En imponerende alder, som selvfølgelig vil blive fejret af medlemmerne. Men gruppen vil også åbne dørene for hele Østerbrokvarteret og københavnerdistriktet, så alle kan fejre jubilæet sammen med os. Vi planlægger bl.a. en parade gennem byen og åbent hus i september med masser af spejderaktiviteter for bysbørn i alle aldre.

Hvad spejderne kan

At være spejder handlede dengang tilbage i starten og også frem til i dag helt basalt om at hjælpe børn og unge til at blive beredt til livet gennem fællesskab og udfordringer særligt i form af leg. Vi lægger såvel på spejdermøderne som lejrturene vægt på at værne om naturen, være en god ven og tage medansvar for både ens nærmeste og samfundet. Det var det, mange fik med i rygsækken, da de var spejdere som små, og som spejderledere i gruppen i dag prøver at give videre.

Da det hele startede

I 1907 afprøvede Robert Baden-Powell for første gang tanken om spejderlivet. Det foregik på en ø i England, der hedder Brownsea Island. Her deltog 20 drenge og var verdens første spejderlejr.

I 1908 startede han officielt spejderbevægelsen. Til at starte med var det kun for drenge, men heldigvis i 1910 startede pigespejderbevægelsen, der senere blev ledet af hans hustru Olave.

Baden-Powell troede på, at hvis man viser børn tillid, vil de kunne klare de opgaver, man stiller dem. Det var en meget ny tanke for hans tid. Samtidig var det vigtigt for ham ikke at skelne mellem rig og fattig, og derfor indførte han spejderuniformen, som vi stadig bruger i dag.

Siden starten er antallet af spejdere i verden vokset støt. Da Rosenvænget gruppe blev startet, var der 90.000 spejdere i hele verden. I 1965 var det tal nået 10 mio. og i dag har vi 40 mio. spejderkammerater globalt. Overalt prøver spejderledere at lave aktiviteter, der passer til deres lands natur, kultur og børn.

KFUM-Spejderne i Danmark blev grundlagt i 1910 i Gothersgade i København. I 1921, da Rosenvænget gruppe blev til, bestod KFUM-spejderne således allerede af 91 grupper fordelt på 13 divisioner i hele landet. Spejderlivet var utroligt populært, og der var stor vækst rundt omkring. I dag er vi 29.000 medlemmer, hvor af de ca. 100 er medlemmer af Rosenvængets gruppe.  

Vær med

Et jubilæum bliver jo ikke fejret alene. Vi har en komite, som planlægger årets aktiviteter og vi vil rigtig gerne have hjælp fra alle, der har lyst til at byde ind. Kontakt os via rosenvaenget.spejder@gmail.com eller 24 26 64 46.

Især håber gruppen at få kontakt til tidligere spejdere, der kan krydre fejringen med anekdoter og viden om det at være Østerbro-spejdere gennem 10 årtier. Måske kan vi også finde efterkommere af nogle af de første KFUM-spejdere, der dannede gruppen 7. september 1921.

______


Se også Tidslinjen for Rosenvænget Spejdergruppe 2021


_______